Újszülöttek

Röviden szeretném összefoglalni azokat a teendőket, amik egy újszülött körül adódnak életük első pár hetében:Újszülöttek

1., Hivatalos papírok
TAJ kártya kipostázásra kerül, ez 2 héten belül várható, amíg ez megérkezik, addig az anyuka TAJ száma kerül a babának felírt receptekre, úgy, hogy az első szám helyett 8-as számot kell írni, a többi folytatólagosan ugyanaz marad, ez az úgynevezett generált TAJ szám
Ha megkapták a baba TAJ kártyáját, kérjük ezt diktálják be a recepción, mivel ezzel együtt tudunk gyermeküknek csak oltóanyagot rendelni!
2., Oltások
A kórházban gyermekük megkapta élete első oltását, a BCG oltást, ami a tuberkulózis ellen ad védelmet. A következő oltást betöltött két hónapos korában kapja, mely két izomba adott oltást jelent, ezt követően havonta kap oltást a baba négy hónapos koráig. Bővebben a "Védőoltások" c. részben tudnak erről olvasni.
Kérjük, hogy az oltásra időben kérjenek időpontot a recepción!
3., A felírt receptek:
-Vigantol: ez a D vitamin, amit 2 hetes kortól kell kapnia, napi 1 cseppet (koraszülöttek 2 cseppet 4 kg eléréséig)egészen 1 éves koráig, majd a téli időszakban, Október végétől Március végéig is javasolt 6 éves korig napi 1 csepp, 6 éves kortól napi 2 csepp
-Konakion: ez a K vitamin, amit születéskor kapnak először a kórházban, majd 1 hetesen kell kapniuk másodszor, ezt követően pedig havonta egy alkalommal, amíg nagyobb részt anyatejet kap a baba. Ez a vitamin igen keserű, zsírban oldódó vitamin, így szoptatás előtt javasolt adni.
-lázcsillapító: 37'C-38'C között hőemelkedés, 38'C felett lázról beszélünk. Végbélben mért hőmérséklet esetén 0,5'C-ot le kell vonni. Mindig az orvos által felírt egész kúpot adják, tehát ne vágják, ne felezzék a kúpokat!
Az első három hónapban jelentkező láz esetén minden esetben mutassák meg a babát orvosnak!
-bőrápolás: javasolt gyógyszertári termékeket használni, ezek nem irritálják, allergizálják a baba bőrét. Az első hat hétben a bőr védelme érdekében elég csak kétnaponta fürdetni az újszülöttet, illetve csecsemőt.
-alkohol: köldökápoláshoz szükséges. Kezdetben minden pelenkázásnál, majd a csonk leválását követően még további 2-3 napig 1-2x érdemes használni. A csonkot bőven ne érje víz, tehát ne ázzon, a csonk leválása során kismértékű váladékozás, vérzés normális jelenség.
Ha a köldök bűzös, vagy körülötte a bőr kifejezetten vörös, fertőzés jele lehet, mutassák meg orvosnak az újszülöttet. A csonk leválása általában 3 hetes korig be szokott következni.
Táplálás:
Minden újszülött és csecsemő legfontosabb és legtökéletesebb tápláléka az anyatej.
Az anyatej mennyisége "kereslet/kínálat" elve alapján alakul, tehát minél többet szoptat, annál több tej termelődik.
Nincs olyan, hogy gyenge, vagy erős tej, minden anyukának tökéletes, pont a gyermeke számára megfelelő összetételű teje van.
Igény szerint szoptatott babáknál nincs szükség teáztatásra, kivételt ez alól csak az igen meleg nyári napok jelentenek.
Mivel az anyatej nemcsak táplálék, hanem fontos érzelmi vonala is van a szoptatásnak, így a baba kezdetben sűrűn kéredzkedhet mellre. Előbbi okok miatt konstans adagot megadni nincs értelme, amit a babának feltétlenül meg kellene ennie.
Ha viszonyításként mégis egy irányadó adagot meg kellene határozni, akkor az alábbi képlet alapján tudják kiszámolni.

aktuális súly (kg) x 150 ml
--------------------------- = egy étkezés alkalmával elfogyasztott tej/tápszer
ahány alkalommal eszik a baba 24 óra alatt

A jól fejlődő, tehát egészséges, kellő mennyiségű anyatejhez jutó csecsemők átlagban heti 120-140 g-ot híznak.

Széklet, vizelet:széklet lehet hígabb, összeállóbb, sárga, barna, akár zöld is. Friss véres, vagy szurokfekete, esetleg agyagszínű széklet betegséget jelezhet!
Kizárólagosan szoptatott babák széklete általában mustár sárga, apró fehér darabkákkal.
A széklet gyakorisága az előbbi esetben naponta tíztől, akár a hét-nyolc naponta egy székletig is normális lehet, ha mindeközben a szelek távoznak, illetve ez nem okoz a babának problémát.
A vizelet általában világos, koncentrált vizelet lehet sötétebb, sárgább, de soha nem bűzös, véres, gennyes!

Levegőztetés:7-10 napos korától a az újszülötteket el lehet kezdeni levegőztetni.
Fontos: fokozatosság!
válasszák a nap legkellemesebb időszakát, -10'C alatt nem javasolt
réteges öltözködés
a babák orrlégzők, fontos, hogy mindig tiszta, átjárható legyen az orrjárat
Újszülöttek

Információk

Újszülöttekről

Néhány hasznos információ Részletek...

Kulanccsípés

Néhány hasznos információ... Részletek...

Hányás, hasmenés

Néhány hasznos információ Részletek...

Legfrissebb híreink

Információk