Kullancs csípése

Kullancs csípés

Amennyiben gyermekében kullancsot talált, a legfontosabb, hogy a kullancsot minél hamarabb eltávolítsa. A kullancs eltávolításának legbiztosabb módja, ha a kullancsot egy hirtelen mozdulattal egyszerűen kirántjuk a bőrből. Ehhez alkalmazhat kullancskiszedő csipeszt vagy kanalat (bármely gyógyszertárban beszerezhető). Nem szabad a kullancsot kiszedés előtt bekrémezni, mert a döglött állat ugyanúgy kapaszkodik a bőrbe mint az élő, ráadásul fuldoklás közben az esetlegesen fertőzött gyomorváladékát visszaöklendezi az emberbe (ezáltal fokozódik a megfertőződés veszélye).
A kullancsok hazánkban kétféle betegséget terjesztenek. Nagyon fontos tudni, hogy a védőoltás csak a kullancsos agyvelőgyulladás ellen hatékony, a Lyme-kórral szemben nem. ez utóbbi ellen viszont hatásos antibiotikummal rendelkezünk (penicilin)

Mit tegyen kullancs csípés esetén?
Azonnal távolítsa el a kullancsot
A kullancsot laboratóriumi vizsgálatra is elküldheti (gyógyszertár segítségével)
A védőoltásban nem részesült gyermek a csípést követő 24-48 órán belül még beoltható kullancsos agyvelőgyulladás ellen.

Fontos tudni, hogy kullancs csípést követően először ki kell alakítania a szájrészt a kullancsnak a bőrben, csak ezután képes a fertőzött váladékot a véráramba juttatni. Ennek az ideje egyes becslések szerint akár 24-48 óra is lehet.

Információk

Újszülöttekről

Néhány hasznos információ Részletek...

Kulanccsípés

Néhány hasznos információ... Részletek...

Hányás, hasmenés

Néhány hasznos információ Részletek...

Legfrissebb híreink

Információk